In idolok Kezdetek kiadók Kpop Manapság

A Kpopról röviden

Képtalálat a következőre: „kpop”
Aki erre a blogra téved nagy valószínűséggel hallott már a koreai pop zenéről, még abban az esetben is, ha nem ez volt az ország iránti érdeklődésének kiváltó oka. Ez a műfaj az ázsiai kultúrán kívül élőknek elsőre furcsa lehet, sőt, a legtöbb ember szerint undorító, semmit sem érő. Ebben a posztban szeretném megmutatni nektek, hogy mi is az a Kpop, kezdve az elejétől, az 1920-as évektől. 

Története:
Az 1920-as évekre helyezik az emberek ennek az ágazatnak a kialakulását. Már a kezdetektől fogva külön zenei műfajként volt számon tartva, ami megkönnyítette szerintem a fennmaradását, és az egyediségének a megtartását. Valószínű, hogyha eggyé vált volna a sokak által istenített poppal, akkor nem tartana ott, és úgy, mint most, mégpedig azért, mert eltűnnének az amerikai nagyarcok között. Kialakulásakor is több stílusra osztották, volt hiphop, rock, pop, elektronikus, és R&B változata is.
Kezdetben a japán és a kínai elnyomás hozta elő a zenét az országban, majd a II. világháború alatt az amerikai elnyomás is közrejátszott a poposabb forma kialakulásában. A 70-es évek, és a hippi korszak beköszöntével, majd a későbbi 80-as évekbeli balladáskor lecsengésével 1992-ben villámcsapásként alakult meg a Seo Taiji & Boys.

Manapság:
A Kpop napjainkban kinőtte magát, hála a Hallyu- korszaknak. Ázsia-szerte hallgatott műfaj, Európa és Amerika területein pedig szubkultúrának nevezhető. A műfaj gerincét az együttesek alkotják, amikből egyaránt fiú és lány csapatok is alakultak. A szóló előadók is lejen vannak a műfajban, méghozzá nem is akármilyen helyen. 
A csapatokat kiadók futtatják, és ők is zsebelik be a hatalmas bevételeket, amiknek az előadók csak egy töredékét kapják meg, akár az ember a saját ételéből, ha elosztogatja. Mások kapják meg a nagyobbrészt, mialatt neked marad egy pici.
A KPop hatással van a koreai divatra is, illetve a tökéletesség iránti vágyat is növeli az emberekben. Az idolok azt a képet mutatják, ami a legelőnyösebb, a tökéletességet, ami után mindenki áhítozik. Sokan ezért szoktak kés alá feküdni az ázsiai országban, és környékén is.
Ez a zenei ágazat kitűnik a pop, vagy az egyéb műfajok közül azzal, hogy az előadók táncolnak is a klipekben, illetve az élő koncerteken is ugyanúgy letáncolják a nem kicsit nehéz koreográfiákat. Az előadók színészkednek is, a Koreában hódító doramák szereplőinek képében láthatjuk őket viszont a képernyőn. 

Related Articles

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Népszerűbb bejegyzések